"Mic" dictionar de Snowboard





Ai pus mina pe o revista de snowboard straina si dind peste tot soiul de termeni mai mult sau mai putin familiari, te-ai intrebat ce naiba zic oamenii aia acolo??? Data viitoare deschide ochii, deschide-ti mintea si neaparat deschide dictionarul!

Instructiuni de folosire:

Limbajul in snowboard este jumate engleza jumate romana. Multi termeni din lumea snowboardului sint si vor ramine in limba engleza. Asa se intimpla si in alte limbi de circulatie si influenta mai mare decit limba romana, foarte frumoasa de altfel. Folosim termeni si in romana. Ar fi stupid sa folosim cuvinte din engleza pentru termeni impaminteniti deja cum ar fi "cant" sau "talpa"! Dar la fel de penibil ar suna "360 nose grab" tradus "360 cu prindere de virf". Pur si simplu nu ar mai fi acelasi lucru :)

Asadar dictionarul are 2 meniri: explicarea termenilor si corelarea termenilor din engleza cu "sinonimele" lor in romana unde este posibil.





Aterizare: ceea ce ar trebui sa faci dupa fiecare saritura daca nu iti plac doctorii - zona in care vei ajunge dupa saritura
Asymmetric: boarduri construite asimetric pentru a compensa diferentele dintre virajul pe exterior si cel pe interior. Pe acestea nu se poate merge cu oricare din virfuri inainte. Nu prea se mai fabrica
Alpin: stil de snowboarding: placa mai ingusta si mai lunga, hardboots (clapari), legaturi speciale pentru acestia
AIR: aer, adica atunci cind zbori, adica atunci cind te-ai desprins de sol si faci o saritura. Greu?
ABS: Acryl nitrate Butadiene Styrene - plastic tare si rezistent folosit pentru sidewall si uneori pentru top-sheet
Breathable: Este recomandat acest material textil ce "respira": lasa transpiratia sa iasa afara, apa insa nu patrunde, se pastreaza o temperatura constanta a corpului.
Boots: ghete speciale pentru snowboard. Sint de 2 tipuri: softboots si hardboots
Bonk: lovirea unui obiect cu placa. De obicei in mod intentionat.
Bone: trick facut in timpul sariturii ce consta in intinderea unuia din picioare de parca ai avea un singur os. Da un plus de stil.
Boarderita: fiinta de gen feminin ce se afla pe placa, prezenta laudabila dealtfel!
Boardercross: proba de concurs, de coborire, unde 4 sau 6 concurenti pleaca in acelasi timp din start, parcurg un traseu special amenajat, cu obstacole, cistiga cel care ajunge primul jos
Boarder: snowboarder
Board Babe, Board Betty: boarderita
Board: placa de snowboard
big air: saritura inalta
- tip de concurs de sarituri
Base: talpa placii
Backside: orice saritura in care boarderul incepe prima rotatie avind spatele spre locul aterizarii
Backcountry: oriunde in afara pirtiilor. Teren salbatic, neamenajat pentru public. Adesea insotit de idea de a urca pe jos ;)
Back Pack: Rucsac

  • Persoane interesate