Ce facem in iarna asta ? Ski sau snowboard ?!



Te-au tarat prietenii pentru prima oara pe partie, si nu stii de care dintre cele mai populare sporturi de iarna sa te apuci? Ski sau snowboard, aceasta este intrebarea care te macina atunci cand esti in fata oficiului de inchiriat echipament sportiv.

In primul rand, pentru orice sport pentru care te-ai decide, noi iti recomandam ca la inceput, primele ore sa iti iei un instructor calificat. Iti va arata pozitia corecta, te va ajuta la inceput, si iti va spune trick-uri pentru a invata mai repede, si ma ales corect d ela bun inceput.

In al doilea, rand alegerea intre ski sau snowboard tine si de personalitatea fiecaruia. Nu se poate spune ca unul din sporturi este mai "cool" decat altul (cum multi dintre fanii fiecaruia in parte vor sustine). Snowboard-ul se preteaza mai mult pentru o fire mai sportiva, mai energica, predispusa la mai multe "cazaturi", in timp ce ski-ul poate fi spus ca poate fi mai feminin, poti executa miscari gratioase si pluti pana jos in plina armonie cu partia. De asemenea, ski-ul este pentru cei care au oroare de cazaturi, putindu-se foarte bine sa skiezi o intreaga partie fara sa atingi cu altceva decit skiurile pamantul.

Expertii in snowboard spun ca acest sport se invata mult mai repede, ajungind mai rapid la un nivel mai experimentat. Se prea poate sa fie adevarat, dar in acelasi timp snowboard-ul se invata mult mai ...dureros. Pregateste-te sufleteste in primele zile de multe cazaturi, dintre cele mai spectaculoase, practicarea snowboard-ului nu facind diferenta intre diferite parti ale corpului. Primele zile, dar si mai incolo, oprirea se va face obligatoriu in..fund. Insa o data ce vei ajunge sa stapanesti statul in picioare pe placa pe o partie un pic inclinata, vei evolua rapid, in curind putind lua in piept partiile cele mai dificile.

Spre deosebire de snowboard, invatatul schiatului este mai putin spectaculos, si vei face mai rar cunostiinta cu pamantul. Plugul este o miscare aproape instinctiva, asa ca vei reusi aproape imediat sa te opresti. Iar pe pante usurele te poti da linistit din a doua zi, cu schiurile putin inspre fata pentru a nu prinde viteza prea mare. Insa altfel va fi cand vei decide sa treci la nivelele superioare. Cristianele (viraje stanga-dreapta) sunt mult mai dificil de realizat pe schiuri, iar portiunile cu gheata vor pune mari probleme incepatorilor (spre deosebire de snowboard unde puteti parcurge in "cant" intreaga partie de sus pana jos).

Oricare sport vei alege sa inveti sa il practici, trebuie sa tii minte ca, desi ai venit pentru distractie, nu trebuie sa uiti masurile de siguranta, atat in ceea ce priveste interactiunea cu alti schiori pe partie, cat si pentru sanatatea ta. Astfel, imbraca-te corespunzator, protejeaza-te de frig si incearca sa eviti pe cat poti accidentele.

  • Persoane interesate