Cum sa iti reglezi legaturile
Ce trebuie sa stii ca sa iti montezi legaturile

Te uiti strimb la legaturi de juma de ora.. Ai vrea sa stii cum sa le prinzi de placa - la ce unghi cea din fata, cea din spate.. distanta intre ele??? Toti am trecut prin asta. Iar multi dintre noi au primit sfaturi care au facut mai mult rau decit bine.

Felul in care iti prinzi legaturile de placa poate sa influenteze foarte mult felul in care te dai. Practic gasirea pozitiei bune pentru tine este cel mai important lucru pe care il poti face pentru a-ti imbunatati stilul. Dar cum fiecare snowboarder are alta reteta pentru asta, trebuie sa experimentezi un pic ca sa vezi ce functioneaza pentru tine.

Noi te putem ajuta cu citeva sfaturi ca sa te pui pe picioare:

Stingul sau dreptul in fata?

Datale arata ca 80% dintre snowboarderi merg cu stingul in fata, adica regular. Ceilalti 20% merg goofy, adica cu dreptul in fata.

Daca simti din prima ca vrei sa mergi cu un anumit picior in fata, probabil asa si este. Iar daca nu esti sigur, cea mai buna optiune e sa incerci cu stingul in fata.

Multi o sa iti recomande testul impringerii de la spate: trebuie sa stai drept dar relaxat, pune pe cineva sa te impinga din spate si vezi cu ce picior pleci in fata. Pina aici e simplu, doar ca dupa asta unii zic ca piciorul respectiv va fi piciorul din fata la snowboard, iar altii ca va fi cel din spate. Sincer nu am avut niciodata incredere in testele astea..

E cunoscut si faptul ca daca pe skate te dai cu un picior in fata e foarte posibil ca pe snowboard sa fi invers. Foarte multi sportivi profesionisti care fac mai multe sporturi isi schimba piciorul din fata de la un sport la altul.

Ce sa intelegi din asta? Ca nu trebuie sa te iei totdeauna dupa reguli facute de altii ;) Iesi pe pirtie si vezi ce functioneaza pentru TINE !

Distanta dintre legaturi sau stance width

Sint trei moduri in care poti sa afli la ce distanta sa pui legaturile:

1. Cel mai simplu e sa pui placa pe jos in camera, fara legaturi pe ea, si sa te prefaci ca te dai. Incearca sa gasesti o pozitie in care sa te simti confortabil si cu un echilibru bun.

2. Masoara distanta dintre calcii (in locul in care atingi pamintul cu el) si mijlocul genunchiului si pune legaturile la aceasi distanta.

3. Distanta dintre legaturile unui snowboarder este deobicei egala cu 30% din inaltimea sa. Cu alte cuvinte, daca ai 1,80m inmulteste 180cm cu 0.3 si obtii distanta dintre legaturi de 60cm.

Pornind de la pozitia asta poti face ajustari dupa ce incerci pe zapada si vezi cum te simti, in functie de stil. Pentru viraje strinse te ajuta o distanta mai mica intre legaturi, in timp ce pentru freestyle ai nevoie de o distanta mai mare ca sa iti cobori centrul de greutate pentru railuri si sarituri.

In orice caz, distanta dintre legaturi trebuie sa fie un pic mai mare decit latimea umerilor tai.

Daca vrei sa compari distanta ta cu stance-ul americanilor ai foarte mari sanse sa gasesti informatiile astea pe site-urile firmelor care ii sponsorizeaza. Trebuie doar sa faci transformarea din inch in cm folosind formula simpla: 1inch=2.54cm

Unghiurile legaturilor

Aici regulile sint destul de lejere, cita vreme nu vrei sa iti pui ambele legaturi la 0 grade :)

De exemplu acum citiva ani Peter Line mergea cu +20 grade la legatura din fata si -15 grade la cea din spate, Gian Simmen cu +15/-12, Ali Goulet cu +29/-5, Natasza Zurek cu +18/ 0, Axel Pauporte cu +27/ 0, Johan Olofsson cu +27/+6, iar Terje Haakonsen cu +21/+9.

De-a lungul timpului fiecare rider, inclusiv cei profesionisti isi schimba stance-ul in functie de combinatia placa + legaturi + bootsi, de zapada in care se dau, dar si de schimbarile stilului personal.

Freestylerii prefera legatura din spate la zero grade sau chiar unghi negativ pentru a se da mai bine switch (cu spatele). Treaba asta cu virfurile legaturilor indreptate in directii diferite se cheama duck stance.

Freeriderii prefera unghiuri mai mari pentru control mai bun al virajelor.

Pentru stance normal merge orice intre +40 si +15 grade in fata si +30 si 0 grade in spate, dar e recomandat sa nu ai mai mult de 21 grade diferenta intre spate si fata.

Daca nu esti sigur cum sa le pui iti recomandam sa incepi fie cu un unghi de +24 grade in fata si +3 grade sau +6 grade in spate fie cu +30/+15. Reglarea unghiurilor pe discul legaturii se face deobicei din 3 in 3 grade, iar cind experimentezi o pozitie noua e mai bine sa muti doar cite o gradatie (adica 3 grade!).

Daca vrei sa incerci duck stance e bine sa ai intre +30 si +10 grade in fata, iar in spate intre -1 si -20 grade. Combinatii recomandate: +18/-6 si +15/-15.

Inclinarea in fata sau forward lean

Se regleaza schimbind pozitia spoilerului legaturii din reglajul aflat la baza lui. Practic un spoiler mai inclinat raspunde mai repede la presiunea pe cantul din spate. Si aici preferintele personale sint cele care conteaza. Un forward lean mai mare inseamna ca poti vira imediat chiar si atunci esti aplecat, dar picioarele iti vor obosi foarte repede. O inclinare mai mica inseamna un confort mai mare, dar si un raspuns mai lent.

Pozitionarea legaturilor sau setback

Pozitionarea un pic spre spate a legaturilor ofera mai multa stabilitate la viteza decit pozitionarea centrata. Toate placile, cu exceptia celor Twin Tip (perfect simetrice), au filetele pentru legaturi un pic mai in spate fata de centrul boardului (intre 1/2 inch si 1 inch si 1/2), ceea ce inseamna ca din start ti se da un ghidaj vizual pentru montarea intr-o pozitie buna.

Placile Twin Tip sint facute exclusiv pentru freestyle si sint simetrice, cu filetele centrate fata de mijlocul boardului din nevoia de echilibru mai bun pentru a merge si ateriza switch, dar si pentru railuri si alte elemente.

La un board normal (directional) trebuie sa ajustezi pozitia legaturilor in functie de zapada si stil. Pentru powder (zapada mare si afinata) trebuie sa iti prinzi legaturile mai in spatele boardului, ceea ce va ridica virful si va afunda coada placii. Pentru freestyle muta-ti legaturile mai spre centrul boardului.

Centrarea legaturilor

Centrarea legaturii se face fata de latimea boardului. Foarte important: centrezi in functie de picior, nu de legatura! Adica daca ai 45 la picior poti sa muti legatura mai spre cantul din spate ca sa ai acelasi control asupra canturilor si ca sa nu-ti intre virfurile boots-ilor in zapada.
  • Persoane interesate