Ingrijirea snowboardului - ghid pentru acasa

De ce trebuie ingrijit snowboardul


Ca sa te simti cat mai bine de fiecare data cand te dai. Poti sa il duci la un centru de reparatii (de preferinta unul care ti-a fost recomandat de cineva care a lucrat cu ei) sau poti sa faci singur macar o parte dintre lucrurile de care are nevoie boardul tau.

La inceput aceste operatii pot sa ti se para grele si mari consumatoare de timp, insa pe masura ce capeti experienta ingrijirea placii va fi o sarcina usoara si chiar distractiva daca chemi si un prieten sa te ajute la ceea ce ai de facut.

Statisticile din vest arata ca numai 30% din persoanele de pe partii folosesc echipament ceruit. Dintre aceste persoane numai 10% isi ceruiesc singuri placile. La noi presupunem ca aceste procente sunt chiar mai mici.

Ca boardul sa-ti alunece ca-n prima zi trebuie ceruit dupa ce ai iesit cu el pe pirtie de doua ori. De asemenea, trebuie sa iti ascuti canturile, in special in zilele cu zapada batatorita sau cu portiuni inghetate. Cat de des ti se intimpla sa te dai pe zapada inghetata? Noua ni se intampla destul de des! Si pana reusim sa punem in aplicare planul de inaltare a muntilor Carpati ca sa avem powder tot anul, o sa te tot enervezi cand e gheata si canturile nu tin.

In afara de cele descrise mai jos, snowboardul trebuie dus la un specialist, o data pe an sau de cite ori este nevoie, sa ii repare zgarieturile mari si alte probleme aparute.

Ceruirea snowboardului

1. Alege un loc bine aerisit, potrivit pentru o asemenea actiune.

2. Pune placa pe doua scaune; este probabil cea mai simpla solutie.

3. Daca boardul are talpa murdara de la ceara veche sau de la zapada de la sfarsitul sezonului trecut, fa-ti rost de solutie de curatat pe baza de acid citric, pulverizeaza solutia pe placa si sterge-o temeinic. Exista persoane care pentru curatarea placii utilizeaza chiar suc de lamaie, insa asta ramane la latitudinea ta. Nu utiliza solventi!

4. Foloseste o racleta din plastic sau plexiglas si razuieste excesul de ceara de pe placa.

5. Fa-ti rost de niste ceara pentru snowboard (se gaseste la orice magazin sport, ba chiar si in Metro) si de un fier de calcat.

Este de preferat sa nu folosesti acelasi fier de calcat care il utilizezi si pentru haine. S-ar putea ca mama ta sa se supere cand resturile de ceara se vor intinde pe camasa ei! Mai bine cumperi un fier de calcat la mana a doua, de preferat fara talpa de teflon. Stii tu… clasicul fier de calcat de acum 10 ani. E foarte posibil sa ai unul prin casa si nici sa nu stii.

6. Incalzeste fierul de calcat, dar nu la maxim. Atunci cind topesti ceara iti trebuie o temperatura joasa. Nu lasa ceara sa intre in contact cu fierul de calcat atunci cind acesta este prea incins; daca ceara incepe sa fumege fii atent, pentru ca acest fum este usor toxic.

7. Topeste ceara pe placa, de sus pina jos, sub forma de benzi subtiri plasate la o distanta de aproximativ 5 centimetri una de cealalta.

8. Foloseste fierul de calcat sa intinzi ceara pe toata placa. Ceara trebuie sa fie lichida timp de aproximativ 2 secunde dupa ce a fost topita cu fierul.

9. Asigura-te ca nu ai incins prea tare placa pentru ca se poate delamina. Verifica acest lucru prin atingerea talpii – daca poti tine mina pe ea este inca bine. Fii atent la insertiile din placa, pentru ca acestea se incalzesc primele.

10. Dupa ce raspindesti ceara in mod uniform, poti sa mai adaugi cite putin pina cind talpa nu mai absoarbe ceara topita.

11. Cantitatea de ceara care se consuma in principiu la o astfel de operatie este de aproximativ un sfert de baton clasic de ceara. Dimensiunile batonului depind insa de producatorul de la ai cumparat ceara.

12. Acum poti opri fierul de calcat si poti depozita restul de ceara pentru data viitoare.

13. Daca este iarna, poti pune placa undeva unde este zapada curata si las-o acolo timp de aproximativ 20 de minute. Aceasta operatie asigura revenirea cerii la starea solida (ceea ce iti permite utilizarea cu succes a placii), insa daca nu ai unde pune placa in zapada, las-o sa se raceasca timp de aproximativ o ora.

14. Foloseste racleta din plexiglas pentru a curata excesul de ceara de pe talpa. Cea mai buna metoda pe care o poti aplica este sa razuiesti dinspre varful placii inspre coada. Nu te stresa ca dai jos prea multa ceara. Conteaza ceara care a intrat in porii talpii.

15. Resturile de ceara pot fi la nevoie refolosite. Nu te ingrijora daca ti se pare ca sint prea multe resturile de ceara, data viitoare vei stii cata ceara trebuie sa folosesti.

16. Foloseste o carpa aspra si freaca suprafata placii, de la varf pina la coada. Ceara trebuie la un moment dat sa devina neteda si chiar sa straluceasca.

17. Foloseste o perie cu par din nylon dur, de genul unei perii de haine si freaca temeinic placa, de la varf pina la coada, de preferat in zig-zag atunci cind zapada este imbibata cu apa.

18. Cu o perie moale cu par de nylon poti sterge particulele ramase in urma operatiei anterioare.

Ascutirea canturilor

1. Fa-ti rost de o pila-echer de 88/90 de grade pentru canturi. Se gaseste in magazinele specializate si costa cateva zeci de lei. In caz de necesitate poti utiliza si o pila simpla, insa fa-o cu mare grija.

In cazul in care nu esti sigur ca stii ce inseamna un cant ascutit, coloreaza cantul cu un marker permanent. Odata pilit markerul de pe cant, poti fi sigur ca l-ai ascutit bine. Unii prefera sa foloseasca unghiile pentru a verifica cit de ascutite sint canturile, insa poti utiliza si degetele. Cu atentie sa nu te tai!

2. Foloseste instrumentul ales pentru ascutire pe toata lungimea cantului efectiv, facand treceri suprapuse si apasand cu raspundere. AI GRIJA SA NU BAGI PILITURA IN PLACA.

Cantul efectiv reprezinta portiunea din lateralul placii care este curbata inspre interiorul acesteia. Nu pili mai mult decit lungimea cantului efectiv daca nu vrei ca placa sa se agate in zapada mereu.

3. Esti mesterul casei si iti place sa folosesti unelte descoperite recent? Fa-ti rost de o piatra de polizor diamantata sau elastica (de dimensiuni mici) si finiseaza canturile in modul descris mai sus.

E de preferat sa te abtii sa o montezi pe masina de gaurit! Lucrul manual este mai usor de controlat si iti ofera si mai multe satisfactii! Nu da cu monturile degetelor peste cant atunci cind il finisezi, s-ar putea sa nu iti placa senzatia.

4. Sterge canturile cu o carpa umeda sau orice altceva, pentru a scapa de pilitura.

5. Bonus: O idee buna este sa cumperi ceara pentru temperaturi joase si sa o folosesti pentru canturi, atunci cand ceruiesti placa. Aceasta va proteja canturile impotriva uzurii excesive.

In plus

• Multi boarderi folosesc ceara lichida atunci cand sunt pe partie. Nu si in Romania, o sa spui. Dar o sa inceapa, deja se gaseste in magazine si e chiar folositoare: iti scurteaza timpul pierdut cu ceruirea si poti sa o iei cu tine tot timpul. Citeste cu atentie instructiunile de pe ambalaj. De asemenea, ceara lichida poate fi utilizata cu succes atunci cand pe placa apar mici portiuni uscate, sau intre curse daca vrei sa cistigi o gramada de bani.

• Daca suruburile de la legaturile mai vechi se desfac tot timpul din cauza inserturilor (filetelor) de pe placa, exista un remediu destul de simplu: ia niste pasta de dinti si toarna un pic in gaurile filetate. ASteapta un pic sa inceapa sa se usuce (dar nu de tot) inainte de a prinde legaturile pe board. Pasta de dinti se va intari, iar suruburile slabite nu-ti vor mai strica ziua! Ar fi bine sa schimbi suruburile cu unele noi, dar daca filetele sint problema te va ajuta doar partial. Profita de faptul ca ai pasta de dinti in mina si foloseste-o si pentru scopul ei real!

  • Persoane interesate