Snowboard, un sport diferit faţă de schi

Schiul alpin şi snowboard-ul sunt două sporturi care par apropiate la prima vedere. În realitate ele sunt foarte diferite şi nu au în comun decât faptul că se practică pe zăpadă. La schi, greutatea corpului se schimbă de pe un picior la altul. La snowboard e nevoie de fineţuri, pentru că greutatea se mută de pe călcâie pe vârfuri şi invers.

ISTORIE. După cel de-al doilea război mondial, pasionaţii de surf au zis că e momentul să treacă şi pe zăpadă. La început, plăcile se rupeau uşor, iar accidentările erau foarte grave. În general, acest sport este practicat de cei care vor să rupă stilul, de cei care s-au săturat de schi.

În România, unii administratori de pârtii interzic accesul cu placa de snowboard pe pârtie pe motiv că cei care îl practică nu ştiu să folosească aşa cum trebuie echipamentul şi formează taluzuri în zonele mai abrupte. Adevărata re­voluţie s-a produs în anii ’80, atunci când mulţi dintre schiori au acceptat să treacă pe placă. După părerea unora, în 10 ani, numărul celor care practică snow­board-ul îl va depăşi pe cel al celor care se dau cu schiurile.

VARIETĂŢI. Plăcile de snowboard sunt foarte diferite, aşa că atunci când vrei să-ţi cumperi una este bine să ştii ce vrei să faci cu ea. Dacă nu eşti un nebun care vrea să încerce senzaţii tari pe balustradă şi nici un maniac după viteză, e bine să îţi iei un snowboard pentru free-ride.

Adevărul este că cele mai tari senzaţii pe placă le trăieşti atunci când mergi pe munte imediat după ninsoare şi te dai prin pulver de cel puţin o jumătate de metru. Alegerea snowboard-ului este strâns legată de alegerea clăparilor. Asta, pentru că lăţimea plăcii este dictată de numărul pe care îl porţi la picior.

Ai grijă ca vârful sau călcâiul clăpa­rilor, cărora li se mai spune şi boots, să nu se apropie la mai puţin de un centimetru de canturi. Dacă acest lucru se petrece, atunci când vei merge pe pârtie o să ai surpriza să frânezi brusc, să cazi rău şi să te accidentezi destul de grav. Iar snowboard-ul nu e sport extrem.

  • Persoane interesate