O noua partie in Muntii Sebesului din aceasta iarna si alte 17 partii proiectate
Modernizarea DN 67 C, numit "Transalpina", care traversează Munţii Şureanu, Munţii Lotrului şi Munţii Parâng va contribui substanţial la revigorarea turismului de pe Valea Sebeşului, o zonă cu potenţial deosebit din acest punct de vedere.

Consiliul Judeţean Alba intenţionează să dezvolte o staţiune turistică la standarde europene, cu 7 pârtii de schi şi toate dotările necesare, într-o zonă cu condiţii naturale deosebite, la Poarta Raiului. Directorul Dan Popescu din cadrul CJ Alba a precizat că valoarea estimată a investiţiei se ridică la 34 de milioane de euro, bani care vor fi obţinuţi fie prin fonduri europene, fie prin investiţii private. Domeniul va dispune de telegondolă şi telescaune, precum şi de o bază Salvamont.

Un investitor privat a început deja amenajarea unei pârtii şi a unei instalaţii de teleschi la baza Vârfului Şureanu din Munţii Sebeşului, la aproximativ 1,5-2 kilometri de Cabana Şureanu. Aceasta este practic prima pârtie ce va funcţiona într-o zonă ce se aşteaptă să explodeze în viitorii ani din punctul de vedere al interesului turistic. Pârtia este situată nu departe (la aproximativ 2 km) de Poarta Raiului, o viitoare staţiune aflată deocamdată doar la stadiul de proiect.

A fost depus spre finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional (dezvoltarea infrastructurii de transport) şi un proiect ce vizează reabilitarea drumului judeţean 704, în lungime de circa 15 kilometri, care face legătura între Barajul Oaşa, Luncile Prigoanei şi Poarta Raiului, zonă în care un investitor privat vrea să amenajeze şi să dezvolte un alt domeniu schiabil, în suprafaţă totală de 20.000 de metri pătraţi, cu 10 pârtii pe o lungime totală de 11,8 kilometri. Urcarea la acestea se va face prin intermediul a patru instalaţii pe cablu, pârtiile urmând a avea dificultate medie şi uşoară, cu lungimi cuprinse între 650 de metri şi 2.000 de metri. Valoarea investiţiei este de circa două milioane de euro şi se estimează că va fi finalizată în cel mult un an.
Fischer e acum 100% pe energie regenerabila
Fischer Sports Group a început încă din 2001 să îşi genereze energia pentru fabrica lor din Ried (Austria) într-o centrală care funcţioneză pe biomasă. Acum şi producţia de schiuri de la Mukachevo (Ucraina) a fost trecută pe energie regenerabilă, ceea ce face din Fischer primul şi deocamdată singurul producator de schiuri din lume care dă atâta importanţă aspectului ecologic.

Fischer e implicat de mulţi ani în obţinerea energiei din surse regenerabile. Ultima lor investiţie constă în dublarea cantităţii de energie obţinută din biomasă pentru fabrica de schiuri din Ucraina. Centrala termică pe biomasă tocmai a intrat în funcţiune, chiar înainte de începerea iernii şi deschiderea sezonului de schi. Ea produce 5,5 MW şi la constructia ei au fost folosite cele mai avansate tehnologii şi sisteme de filtrare, reprezentând o contribuţie majoră din partea Fischer în ceea ce priveşte atingerea obiectivelor asumate de ţările care au aderat la protocolul de la Kyoto. (E interesant să vezi şi cine nu a aderat!)

Fabrica din Ucraina are 950 de angajaţi şi produce în jur de 700.000 de perechi de schiuri (alpin şi fond) pentru piaţa globală.

Fischer se clasează astăzi printre companiile high-tech din industria schiului. Mulţi sportivi de vârf se bazează pe echipamentul galben al celor de la Fischer şi anii de experienţă înglobaţi în produsele lor. Din 1976 până azi aproape jumătate dintre medaliile olimpice de la probele de schi alpin şi schi fond au fost câştigate pe schiuri Fischer. Susţinută de retehnologizarea implementată cu succes, compania are o structura financiară solidă şi priveşte viitorul cu mare optimism.

Ceea ce nu poate decât sa ne bucure. Aşteptam şi alte iniţiative care sa reducă emisiile de CO2.

Iar pentru cine nu a prins idea, folosirea energiei produse prin arderea combustibililor fosili este una dintre cauzele principale ale încălzirii globale. Iar despre asta vom mai vorbi în curând :)
Lansare Online: "Corbu cu Still Liber"

Corbu cu stil liber from corbu viorel on Vimeo.

A nins! Cum procedam?


A nins în România! Mai mult in nord-vest, dar nu numai. Cavnic, Arieşeni, Bâlea, Parâng, Straja au mai mult zăpadă, dar a nins şi la Braşov.

Ninsoarea din octombrie nu vine în fiecare an, dar se întâmplă destul de des. Dacă ai ceva experienţă în ale snowboardului şi te mişti repede poţi să dai ceva coborâri.

Zăpada de octombrie ţine în mod normal doar vreo 2 zile aşa că avantajaţi sunt cei care locuiesc aproape de staţiuni şi eventual au ceea ce se cheamă "placă de pietre", adică o placă de sacrificiu pentru momentele în care te arde să te dai şi nu e destulă zăpadă.

Ştim cât de mult vrei la snowboard, aşa că sunt câteva lucruri pe care trebuie să le ştii, pentru că riscul este mai mare atunci când nu e foarte multă zăpadă.

În România se întâmplă ca staţiunile nu îşi asume responsabilitatea pentru siguranţa ta nici în timpul sezonulu, aşa că trebuie să fii conştient că eşti pe cont propriu în afara sezonului. E foarte important să nu mergi singur. Şi pentru distracţie, dar cu atât mai mult dacă se întâmplă ceva e bine să ai prieteni cu tine! În caz de nevoie sună la 0-SALVAMONT adica 0725826668 dacă eşti pe munte sau la 112 dacă eşti în sau lângă oraş.

Ideal este sa mergi într-o zonă unde peste vară e iarbă. Oricum ai mare atenţie la pietre, crengi, buturugi, şanţuri şi alte obstacole de care nu te loveşti iarna, când e mai multă zăpadă. Sunt mulţi oameni care s-au accidentat din cauza asta! Poartă cască + protecţii de coloană şi fund.

Asta e! Cunoaşte-ţi limitele şi distrează-te cu prietenii. Învaţă trickuri noi şi fă-ţi noi prieteni.

Până una alta vezi cum ninge la Cavnic!

A-nceput de ieri sa cada ....


Primii fulgi de nea au căzut, astăzi, 13.10.2009 , în Pasul Gutâi, în Pasul Tihuţa şi în Munţii Parâng, blocând circulaţia deorece nu există utilaje
care să intervină.

În Maramureş, stratul de zăpadă a ajuns la cinci centimetri, iar râurile de munte Cavnic şi Strâmbu s-au umflat, după patru zile de ploaie, în ciuda faptului că zona a fost afectată de secetă timp de trei luni.

În Pasul Tihuţa ninsoarea, care a început la ora 17:00, a fost însoţită de vânt puternic.

Salvamontiştii avertizează

„Vremea e rea, plouă şi bate vântul. Noi suntem la cota 1700 unde plouă, dar mai sus, la 2000 de metri ninge, e lapoviţă”, a declarat Dumitru Bârlida, şeful Salvamont Parâng. El i-a avertizat pe cei care vor veni la munte să se echipeze corespunzător.

În Munţii Parâng stratul de zăpadă era deja depus de câţiva centimetri, astăzi după-amiază. Ninsoarea a continuat puternic astfel încât drumul judeţean ce
urcă până la punctul de întoarcere a telescaunului era greu accesibil.

„În 20 de minute s-au depus doi centimetri. Ninge puternic, e viscol şi sunt –3 grade Celsius, iar drumul
a devenit greoi. De la zona Saivane în sus nu se mai poate circula cu maşină neechipată corespunzător pentru condiţii de iarnă”, a declarat unul dintre cabanierii din
Parâng.

Echipele salvamontiştilor şi jandarmilor montani nu au întâmpinat, ieri, probleme, în staţiune nefiind turişti.

  • Persoane interesate