Snowboardingul este un sport aparut recent si care se aseamana surfingului, skateboardingului si schiului. Desi este greu sa identifici momentul aparitiei lui, acest sport a fost inventat prin anii 50 de niste pasionati de surf si role care doreau sa isi practice simultan sporturile, dar pe zapada. Datorita noutatii sportului, la inceput, placile de snowboard se rupeau foarte repede si sportivii se raneau grav.
Prima placa de snowboard rezistenta a fost lansata pe piata in anii 60 intr-o forma initiata de Sherman Poppen. Acesta semana cu o imbinare ciudata a unei punti de skateboard si a unui placaj de sanie. Franghia atasata partii din fata a placii permitea un oarecare control iar picioarele bine fixate mentineau echilibrul.
In acea perioada snowboardul era practicat de catre un grup mic de sportivi pasionati. Cei care doreau sa se evidentieze prin miscarile inventate chiar de ei nu se puteau impune majoritatii pasionata de schi. Acestora nu li se permitea sa foloseasca partiile deja utilizate de schiori.
Snowboardingul a devenit popular in anii 70 si 80, prin sportivi talentati precum Dimitrije Milovich, un surfer de pe Coasta de Est si Jake Burton Carpenter. Acestia au imbunatatit aspectul placii de snowboard, materialul din care era construita, accesoriile si echipamentul.
In 1983, mai putin de 10% din schiorii americani au acceptat practicarea snowboarding. Dar in 1977, doar cativa refuzau acest nou sport. Astazi, snowboardingul este practicat, asemeni schiului, pe multe din partiile mondiale iar popularitatea lui este in crestere. Numarul de placi de snowboard a crescut semnificativ. In prezent, mai mult de 3.4 milioane de oameni practica acest sport. Se prezice ca numarul de sportivi care practica snowboarding va depasi numarul schiorilor pana in 2015.